https://timonboth.nl/wp-content/uploads/2018/03/Logo-2018.jpg

Er is geen shortcut! – Nieuw logo

by timonboth

Als tiener schetste ik graag. Dit was voor mij een grote uitlaatklep. Ik zocht naar mooie vormen om mijn gevoel te uiten. Dit deed ik gewoon met een grijs potlood, maar op het moment dat zo’n schets af was probeerde ik met verf, stiften en andere materialen deze schets af te maken tot een kunstwerk. Bijna altijd kwam ik achteraf tot de conclusie dat de schets mooier was dan het eindproduct, maar dan was de schets bedekt en kon ik het niet meer terug halen. Na een tijdje ben ik gestopt met het af te maken van deze schetsen, want de schets was voor mij het eindwerk. Het was dan weliswaar wat ruwer en en wat grover, maar het bracht wel over wat ik voelde.

Begin 2017 ben ik gestopt met grafisch ontwerp en videografie en heb ik mij totaal gefocust op fotografie. Ik heb toen in dat half jaar een coaching gedaan bij Luther Hartog (Luther Fotografie) dit heeft mij ontzettend veel richting gegeven. Door het hele jaar heen heb ik een hoop mogen leren en meer besef gekregen van wie ik ben, waardoor ik meer richting kreeg in mijn fotografie. Afgelopen februari deed ik weer een coaching/ workshop: Real Matters. Deze drie daagse workshop werd geleid door: Sjoerd Booij, Martijn Roos en Naomi van der Kraan. Drie toppers die op hun totaal eigen wijze hun blik op fotografie deelde met mij en twintig andere deelnemers. Hier ontdekte ik weer zo ontzettend veel op gebied van fotografie, maar vooral op gebied van mijn persoon en de psychologie van de mens. Het raakte mijn hart meer dan mijn hoofd. Want fotografie is zo veel meer dan alleen een camera met een geheugenkaartje. Fotografie kan erg kwetsbaar zijn. Hoe meer ik fotografeer des temeer ontdek ik dat het werk dat ik doe om iets veel diepers gaat dan mooie plaatjes maken.

Om terug te komen op de schetsen uit mijn jeugd. In mijn hele leven ben ik altijd opzoek geweest naar iets puurs. Een goed gesprek geeft mij meer voldoening dan een oppervlakkig feestje. Begrijp me niet verkeerd. Een goed feest ben ik echt voor te strikken, maar het gevoel van samenzijn en het vieren van iets in het leven is voor mij belangrijker dan doelloos los gaan en zomaar dronken worden. Ik wil in momenten opzoek gaan naar echtheid en het niet opvrolijken om het maar wat te laten lijken. Ik wil het liefst zo dicht mogelijk bij mijn meest pure gevoel blijven. Waar ik naar opzoek ben is echtheid, eerlijke gesprekken, pure emoties en kwetsbaarheid. Ontspanning hoort hier uiteraard ook bij, maar vaak vind ik dat in een van deze dingen.


Zo wil ik, net als met mijn schetsen, niet voorbij gaan aan de ruwe waarheid. We leven in een tijd waar je door social media je zelf kunt bepalen wat je wel en niet laat zien. Ik denk dat dit niet veel anders is dan 50 jaar geleden. Mijn ouders leefden in een tijd van sociale controle. Tuintjes waren netjes, elke week had een vaste schoonmaakdag en op verjaardagen werd er opgeschept over hoe spik en span alles was, vaders zorgden voor het inkomen en als deze dingen op orde waren had je volgens de controle een gelukkig leven.(zwart wit gezegd) Zelfs als je moeite had met dingen in het leven kon je net doen of het allemaal koek en ei was. Dit is nu niet anders denk ik. Als je genoeg leuke foto’s en filmpjes van positieve momenten deelt met de wereld komt het over als of je een geweldig leven leid. Ook ik deel vaak de leuke kanten van mijn dagen en laat de minder leuke momenten soms achterwege, maar toch streef ik naar een eerlijk beeld over mij zelf.

Ik ben Timon met alle leuke momenten en geweldige mislukkingen. Vorig jaar schreef ik in een journal de volgende zin: ‘Timon is net een slak, als het spannend word trekt hij zich terug in zijn huisje.’ Dit schreef ik om mij zelf er bewust van te maken waar mijn zwakte kan liggen. Ik focus mij op de dingen die ik graag doe en goed kan, maar ik zoek soms ook de dingen op die ik niet zo goed kan, dingen waar in ik soms faal. Een wijze man vertelde eens: ‘voor een gebalanceerd karakter is geen shortcut’, je zult door een proces heen willen en moeten gaan. Het helpt mij om hier over te praten met anderen. Om zo mij zelf en ook anderen hier mee te kunnen helpen eerlijker te worden. Ook besefte ik mij een aantal jaar geleden dat ik als mens hier op aarde mij zelf nooit totaal zal kennen. Dit geeft mij drive en uitdaging om altijd scherp te blijven over mijn doen en laten.


Een logo
Nu is een logo op zich niet super belangrijk, maar het reflecteert wel het geen waar ik voor sta. Het helpt mij focus vast te houden en richting te geven aan mijn bedrijf. Eind vorig jaar ondervond ik dat mijn huidige logo niet meer voldeed aan het gevoel wat ik wilde overbrengen in mijn fotografie. Met alle leer momenten en karaktervorming die ik heb mogen doormaken ben ik aan de slag gegaan. Met advies van een aantal creatievelingen heb ik een nieuw logo ontworpen. En tadaa, dit is hem geworden.

Ruw, kritisch, schetsmatig, eerlijk en onderscheidend. Minder opleuken van momenten, maar blijven bij de kern.
Ik wil verhalen vangen en door vertellen door middel van mijn fotografie. Ik wil herinneringen maken met anderen. Of dit nu een uitbundig feest vol saamhorigheid, een innig samen zijn van een gezin of een verdrietig gesprek vol kwetsbaarheid is, ik wil verhalen vangen en delen met de personen om mij heen.

timonbothEr is geen shortcut! – Nieuw logo