https://timonboth.nl/wp-content/uploads/2017/11/AC-spv-41.jpg

Wat ik ontdekte over kwetsbaarheid.

by timonboth

 

Kwetsbaar durven zijn!

In mijn tienertijd ontdekte ik dat ik een open persoon ben. Ik dacht dat ik door open te zijn, mezelf daarmee ‘bloot’ durfde te geven. Maar als ik terugdenk, deelde ik dingen uit mijn kennis en voelde dit als mijn hart delen. Ik ben iemand die gemakkelijk vanuit het hoofd leeft. Ik dacht al snel dat ik iemand begreep en daarmee nam ik soms ook de ruimte weg om iemand zichzelf te laten zijn.
Maar ik dacht: ‘ik ben een open persoon, dus het zit wel goed’. Tot ik ontdekte dat het leven vanuit je hart zo veel meer te bieden heeft. Ik ben er in de afgelopen jaren achter gekomen, dat er een verschil is tussen een open houding en kwetsbaarheid. Een open houding is, denk ik, hoe je je naar buiten richt, dat dit is wat je uitstraalt, met als gevolg dat je bijvoorbeeld makkelijk kan ‘connecten’,  maar dat is dus niet perse kwetsbaarheid. 

 

 

IMG_1009-13
IMG_1008-12

(fotocredit: Merije Both)

Voor een lange tijd was kwetsbaarheid iets vaags en een beetje onduidelijk voor mij. Ik dacht dat kwetsbaarheid zwakheid betekende. Als je de definitie van kwetsbaarheid opzoekt, staat er ook dat het zoiets betekent als ‘een zwakke plek’. Ook dacht ik dat kwetsbaarheid iets is wat niet bij mannen past. Mannen huilen niet zo vaak, vinden het lastig om over hun gevoelens te praten en nog een aantal van dat soort clichés. Ik merkte bij mezelf dat er momenten en gebeurtenissen waren die mij niet raakten, zelfs het enthousiasme van anderen raakte mij soms niet. Er zat iets in de weg en dat was mijn iets wat té nuchtere verstand. Het is niet zo lastig om mijn denken, mijn ratio, te uiten. Het wordt lastig.., en daar heb je hem, als ik kwetsbaar durf te zijn.

 

M&C-10

Als kwetsbaarheid een zwakke plek betekent, dan denk je wel drie keer na voor dat je je ‘schildje’ weg trekt en een onbeschermde plek ten toon stelt aan anderen. Want het is precies die plek, waar het juist het meeste pijn doet, als het geraakt wordt.
Laatst hoorde ik iemand iets kwetsbaars, iets eerlijks, zeggen wat ik niet gewend was van die persoon. Des te meer viel het mij op en vond ik het tof dat ze het deelde. Wat ze vertelde ging over iets wat ze ontdekt had in haar gedrag, wat voor haarzelf een vervelend patroon was geworden. Nu ze het ontdekt had, kon ze er iets aan veranderen. Toen viel ineens het kwartje bij mij. Op het moment dat ik meer en meer leer wie ik ben, neemt de ruimte om kwetsbaar te kunnen zijn toe. Het is een wisselwerking! 

 

“Op zulke momenten ontstaat er ruimte om te laten zien wat mijn hart raakt..”

Ik zal het proberen uit te leggen. In de afgelopen jaren ben ik een stuk steviger in mijn schoenen gaan staan. Ik weet veel beter wat mijn kracht is en wat mijn zwakte is. Dit komt grotendeels door mijn werk als fotograaf, want door dit werk mag ik super veel leren. Niet dat ik helemaal weet wie ik ben. Ik ga nog vaak genoeg ‘op mijn bek’, maar ik kom voor nu al een heel eind. Hierdoor is er voor mij ruimte ontstaan voor kwetsbaarheid. Op zulke momenten ontstaat er ruimte om te laten zien wat mijn hart raakt, ook als het niet zo leuk is en ook als het een beetje gek is wat ik voel en wat ik denk. Er is ruimte om helemaal ‘uit mijn dak’ te gaan als ik lyrisch ben over iets en is er ruimte om te laten zien aan anderen dat ik verdriet ervaar. 

 

15042069_1134504129920782_9082094208140738922_o

Door mijn werk, geloof en mijn heerlijk eerlijke en pure vrouw, heb ik mogen ontdekken wat kwetsbaarheid is. Zo heb ik jaren wel willen huilen om dingen die mij intens raakten, maar ‘bleef het netjes binnen’, want ik kon het in mijn hoofd beredeneren. Het irriteerde mij dat het niet echt binnen kwam. Dit was weer zo’n ontdekking in mijn identiteit. Ik heb hier veel over nagedacht en ben ermee aan de slag gegaan door ervoor te gaan bidden en te omarmen dat mijn emoties er toe doen.

Laatst had ik een ochtend waarin ik tot twee keer toe heb staan huilen door momenten die mij diep raakten! Eén keer van vreugde en één keer van verdriet. Moet de hele wereld dan weten dat ik zo kwetsbaar kan zijn? Nee, ik denk het niet. In dit geval kon ik het met Merije, mijn vrouw, delen. 

 

M&C-16
M&C-7
M&C-26

 

In mijn werk als fotograaf merk ik dat ik steeds meer mezelf durf te laten zien. Ik denk dat dit zo ontzettend belangrijk is, omdat gefotografeerd worden zoiets kwetsbaars is. Als er een camera op je gericht is, kan je je ineens super bewust worden van ‘je zijn’. Als ik in die kwetsbaarheid iets raak, iets aanhaal, is dat nog niet zo erg. Sterker nog, dat kan best wel leiden tot mooie gesprekken en ik kan ervan leren en soms zelfs mensen bemoedigen. Maar als ik een verkeerde beweging maak, kan het ook beschadigen en dat is natuurlijk het laatste dat ik wil.

Kwetsbaarheid is erg broos en breekbaar, maar met een sterke identiteit erachter, veranderd het in echte kracht. Als mensen kwetsbaar durven te zijn, kan je enthousiasme, eerlijkheid en emoties verwachten. Dus wees dan niet té rationeel en weet dat er een mooi stukje identiteit naar voren gebracht wordt.

Weet jij wat je hart raakt en waar je door bewogen wordt? Durf jij kwetsbaar te zijn?

-Timon-

 

 

To share your weakness is to make yourself vulnerable; to make yourself vulnerable is to show your strength.
-Criss Jami

 

Een vriendin van mij stuurde mij deze mooie Tedtalks die mij erg raakte. Check it ouwt!
Thanks Deb!

Tedtalk 1 – over kwetsbaarheid
Tedtalk 2 – over angst

timonbothWat ik ontdekte over kwetsbaarheid.